BBS – fri programvare er sikkert som banken

Når man håndterer 1,5 milliarder betalingstransaksjoner hvert år, er det ikke rart sikkerheten er plassert i høysetet. Derfor har Bankenes Betalingssentral (BBS) valgt fri programvare til forretningskritiske løsninger.

BBS hadde i 2008 en omsetning på 1,7 milliarder kroner, og har i dag 1 000 medarbeidere i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Som leverandør av elektroniske ID-, betalings- og informasjonsløsninger, er det kritisk med høy oppetid og stabil drift. IT-arkitekt i BBS David Elboth mener fri programvare er mer robust, og «snakker» bedre med andre programmer og verktøy.

75% av all applikasjonskode i BBS er i dag ekstern fri programvare, dvs. fri programvareprosjekter som ikke er utviklet internt i bedriften.

Løsningen

BBS har i dag 720 servere fordelt på 200 Linux-maskiner og 400 Solaris-maskiner. Det er også rundt 100 Windows-maskiner i maskinparken, men mindre enn 10% av all forretningskritisk kodeutvikling skjer på proprietære arkitekturer som .Net.

BBS satser dessuten stort på Java-utvikling, og utviklet sin første Java-baserte løsning allerede i 1999. Java er en plattformuavhengig teknologi, og BBS har derfor siden 2004 konvertert systemer utviklet med den aldrende, plattformavhengige teknologien COBOL til Java. I dag inngår Java-teknologi i flere av BBS sine kritiske løsninger, som for eksempel BankID.

Hvorfor fri programvare?

– Vi har benyttet åpen kildekode i en årrekke og kan derfor med god erfaring si at det gir en større grad av kontroll enn kommersiell vare. Det skyldes i stor grad muligheten for å drive egen feilsøking når det oppstår tekniske problemer, sier David Elboth. Selv om BBS kunne spart penger på ulike soft- og hardwarelisenser med supportavtaler, så er denne sikkerheten avgjørende for bedriften.

Med fri programvare har BBS bedre fleksibilitet til å integrere med fremtidige løsninger. Dette kan være handel gjennom mobiltelefon, eller nye typer av sikkerhetskoder. – Dette er kritiske systemer, poengterer Elboth. Siden BBS har intern kompetanse på utvikling og teknologi, er fri programvare det foretrukne valget.
– For oss som utvikler avanserte datasystemer er fri programvare uovertruffent, ifølge Elboth.

David Elboth var tilstede som foredragsholder på GoOpen 2010, og presentasjonen hans finner du på Friprogsenterets slidesharekonto.